Direkte demokrati giver borgerne mulighed for selv at træffe beslutninger om de vigtigste politiske spørgsmål. I modsætning til repræsentativt demokrati, hvor vi vælger politikere, der træffer beslutninger på vores vegne, giver direkte demokrati os muligheden for at stemme direkte om love og beslutninger, der påvirker vores liv. I stedet for at stole på politikeres løfter, kan vi tage magten tilbage og selv vælge, hvordan vi vil forme samfundet – både på de store og små områder.
Vi foreslår en kvartalsmæssig digital afstemning, hvor borgerne stemmer om de 20 vigtigste politiske beslutninger om året. Ved hver afstemning stemmer man om 5 spørgsmål, som man skal tage stilling til. Man kan vælge at stemme selv eller give fuldmagt til en person eller et parti, hvis man ønsker det.
Ingen er tvunget til at stemme om alle spørgsmål. Hvis du ønsker det, kan du give fuldmagt til en ven, et familiemedlem eller et politisk parti, der stemmer på dine vegne.
Ja, det kan du! Borgerne kan oprette underskriftsindsamlinger, og hvis et forslag får nok støtte – vi foreslår 100.000 underskrifter – vil det automatisk blive taget med til den næste kvartalsafstemning. Det betyder, at du har direkte indflydelse på, hvilke emner der bliver diskuteret og stemt om.
Folkeafstemninger er en vigtig del af direkte demokrati, men i vores model handler det om langt mere end blot lejlighedsvise afstemninger. Faktisk har der kun været 6 folkeafstemninger i Danmark de sidste 30 år – og det synes vi ikke er nok til at give borgerne reel indflydelse. I vores model bliver folkeafstemninger en fast og struktureret proces, hvor du som borger aktivt kan være med til at bestemme de vigtigste beslutninger året rundt. Det handler om at sikre, at du har indflydelse på de love og beslutninger, der virkelig betyder noget for dig – ikke kun, når politikerne er tvunget til at udstede en folkeafstemning, som for eksempel ved grundlovsændringer.
I vores system vil kun de mest vigtige og samfundsrelevante emner blive sendt til folkeafstemning. Det kunne være store beslutninger som:
• Skal Danmark tage fælles EU-gæld?
• Skal vi have atomkraft?
• Skal registreringsafgiften på biler afskaffes?
• Skal vi indføre en ekstra skat på fossile brændstoffer?
Men det stopper ikke der. Du vil også kunne stemme om mindre, men stadig vigtige emner, der har betydning for din hverdag. Det kunne være spørgsmål som:
• Skal vi tillade cykler på bestemte gangstier?
• Skal vi have bilfrie søndage?
• Skal vi ændre reglerne for affaldssortering?
Tekniske eller administrative beslutninger vil fortsat blive håndteret af eksperter og embedsværket, men de politiske beslutninger, der virkelig betyder noget for dig, vil vi give dig mulighed for at stemme om.
20 afstemninger om året betyder 5 afstemninger pr. kvartal, hvilket svarer til ca. 20-25 minutter hvert tredje måned. Det er en overkommelig mængde, og hvis man ikke ønsker at deltage aktivt, kan man altid give fuldmagt til nogen, man stoler på.
For at sikre en oplyst debat får man, før man afgiver sin stemme, to korte videoer (maks. 2 minutter hver) med argumenter fra begge sider af sagen. Dette sikrer, at man får et balanceret overblik over fordele og ulemper.
Afstemningerne vil blive afholdt digitalt via MitID, hvilket sikrer en sikker, anonym og verificerbar stemmeproces. Resultaterne vil være gennemsigtige og tilgængelige for alle.
Tværtimod! Med digitale løsninger bliver direkte demokrati langt billigere og hurtigere end traditionelle valg. Schweiz har haft direkte demokrati i over 150 år med papir og pen – vi kan gøre det endnu bedre med moderne teknologi.
Nej. Når folket har talt, skal politikerne implementere beslutningen. Direkte demokrati betyder, at folket har den endelige beslutningskraft – politikerne er der kun for at føre folkets vilje ud i livet.
Nej, men deres rolle ændres. De vil ikke længere kunne træffe store beslutninger uden folkets accept, men de skal stadig administrere og udforme lovgivning i praksis.
Ingen beslutninger er permanente. Hvis en beslutning viser sig at have negative konsekvenser, kan den ændres via en ny folkeafstemning.
I Schweiz stemmer ca. 40-60 % i folkeafstemninger. I vores model forventer vi en større deltagelse, dels fordi det bliver lettere at deltage, og fordi man kan give fuldmagt til andre. Med muligheden for at afgive fuldmagt, er der altid en mulighed for at deltage indirekte, hvis man ikke ønsker at stemme selv.
Alle forslag, der kommer til afstemning, vil skulle opnå en høj nok støtte i befolkningen, før de kan blive en del af en afstemning. Det sikrer, at kun reelle og brede samfundsmæssige spørgsmål kommer til afstemning.
Systemet er ikke mejslet i sten. Hvis folket ønsker ændringer – fx flere eller færre afstemninger – kan det besluttes gennem en folkeafstemning. Det er folket, der bestemmer!
I et repræsentativt demokrati stemmer man på en politiker, der bestemmer for én. Det betyder, at du skal acceptere hele deres politiske pakke – også de ting, du er uenig i.
Med direkte demokrati kan du stemme sag for sag, så du ikke behøver gå på kompromis med dine værdier.
Ja, man kan ændre sin stemme i hele stemmeugen, indtil den lukkes og resultatet fastfryses.
Stemmeret i direkte demokrati vil følge de nuværende regler for folketingsvalg. Men hvis der er et ønske om at sænke valgretsalderen, kunne det komme til folkeafstemning.
For at dette bliver en realitet, har vi brug for din vælgererklæring!
➡ Afgiv din vælgererklæring her
Sammen kan vi ændre spillets regler og give magten tilbage til folket!